TOBB öncülüğünde TEPAV işbirliğinde, başvuran şirketlerin 2015-2017 arası 2 yıllık ciro artışı dikkate alınarak yapılan Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi yarışması sonuçlandı. Yarışma sonuçları Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzere Samsun’a çıkışının 100’üncü yılı dolayısıyla Samsun’da düzenlenen törende açıklandı. Törene Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve çok sayıda Oda-Borsa Başkanı ve TOBB Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu Başkanları katıldı.
“YAŞADIĞIMIZ ŞEHİR, ÜLKEMİZ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 firması arasında yer alan Endosa Kalıp AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kıvırcık, ödül törenine eşi AK Parti Manisa Milletvekili Semra Kaplan Kıvırcık ile birlikte katıldı. Bu ödülün kendileri için çok büyük bir anlam ifade ettiğini belirten Endosa Kalıp AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kıvırcık, “Muradiye Sanayi Bölgesi’nde otomotiv, beyaz eşya ve savunma sanayine parça üretmek amacıyla 2000 yılında firmamızı kurduk. 10 yıllık kalıp üretimindeki tecrübemizi dökümcülük ile birleştirdik. Yöneticilerimiz ve çalışanlarımız gayretleri ile hızla büyüme sürecine girdik. Bizler yaşadığımız şehir için, ülkemiz için çalışıyoruz. Bundan sonra da çalışacağız. Bizlerin hedefleri büyük. Ülkemizin hedefleri büyük. Bu hedeflere ulaşmak için çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz” diye konuştu. Osman Kıvırcık program sonunda düzenlenen törenle ödülünü Bakan Varank ve Pekcan’ın elinden aldı.
“100 ŞİRKETİN BÜYÜME ORTALAMASI YÜZDE 605”
Türkiye 100 listesi hazırlanırken, başvuran şirketlerin son 2 yıl, yani 2015-2017 arası ciro artış hızının, dikkate alındığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “İşte bu salonu dolduran şirketler, bu alanda müthiş bir başarı kaydetti. Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketinin, bu dönemdeki ortalama büyümesi, yüzde 605.Bu çok çarpıcı bir rakam” dedi. Bu şirketlerin Türkiye’deki milli gelir artışının 18 kat üzerinde bir performans gösterdiklerini bildiren TOBB Başkanı, yine aynı süre içinde, çalışan başı üretimlerini, yani verimliliklerini ise, ortalama yüzde 332 artırdıklarını söyledi.
“HEPSİNİ YÜREKTEN KUTLUYORUM”
2017 yılında her bir şirketin ortalama, 60 milyon TL’lik satış yaptığını, yine her biri ortalama 93 kişiye istihdam sağladığını bildiren Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu , “2015-2017 döneminde Türkiye 100 şirketlerinin istihdamı yüzde 70 arttı. Türkiye 100 şirketlerinin yüzde 63’ü ihracat yapıyor. Tam 68 farklı ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Böylesine büyük başarılar gösteren ve Türkiye 100’e girmeye hak kazanan şirketlerimizle iftihar ediyor, hepsini yürekten kutluyorum. Bu başarı elbette kendiliğinden gelmiyor. Buradaki şirketler, hem genç, hem de yenilikçi, hem de sürdürülebilir şirketler. Bakın Türkiye 100 şirketlerinin yaş ortalaması 11,5. Türkiye 100 şirketleri herkesin bildiği işleri, çok farklı bir anlayışla yapıyorlar. Dijital teknolojiyi çok iyi kullanıyorlar. Çalışanların eğitimine ayırdığı kaynağı masraf olarak görmüyor, buna büyük önem veriyorlar. Yüksek bir çevre bilinciyle “sıfır atık” anlayışıyla çalışıyorlar. Bakın 2019’daki Türkiye 100 listesine giren şirketlerden 10’u önceki yıllarda da Türkiye 100 listesinde yer aldı. Burada çok önemli iki nokta daha var: Türkiye 100 listesinin bölgesel dağılımı da oldukça dikkat çekici. Listede 3 büyük şehir dışında, 22 şehrimizden şirketler var. Anadolu’nun yükselişi, burada da açık bir şekilde görülüyor.” İfadelerini kullandı.